Lars Husum

Lars Husum

Om bloggen

Denne blog handler om mit forfatterskab. Jeg debuterede i 2008 med den mørke komedie 'Mit venskab med Jesus Kristus'. I oktober 2010 udkom min anden roman: 'Jeg er en hær', en samtidsroman, der handler om krigergenerationen. Begge er udgivet af Gyldendal.

Skriveprocessen

Mit venskab med Jesus KristusPosted by Lars Husum Sat, November 22, 2008 10:01:10

Jeg er overrasket over, at jeg har skrevet en roman, for det har jeg aldrig haft ambitioner om, men nu er den landet, og jeg er latterlig stolt.

Blog Image

Hele skriveprocessen er kommet bag på mig. I december 2005 fik jeg pludselig en idé om Nikolaj, der blev ven med Jesus. Det startede med titlen, og titlen folede historien ud. Jeg lagde opvaskebørsten, for jeg stod faktisk midt i opvasken, tændte computeren og startede med at skrive. Pludselig havde jeg skrevet første udkast til, hvad der viste sig at være et kapitel til en roman.

Og nu var jeg så i gang med min fortælling. I lang tid var ambition blot at se, om jeg kunne skrive en roman. Jeg var så heldig at min daværende kæreste lige havde slået op med mig, og derfor havde jeg overskud af tid og energi. Hvis hun ikke havde slået op med mig, havde jeg muligvis ikke skrevet 'Mit venskab med Jesus Kristus'. Efter et stykke tid fandt jeg ud af, at jeg faktisk kunne skrive en roman. Jeg hang ikke fast i side 10, side 30 eller side 50. Det var overraskende let at skrive den, for historien bevægede sig fremad af sig selv. Jeg havde en historie, jeg ville fortælle, og som jeg nød at fortælle.

Hele min skriveproces har været meget intuitiv. Jeg har gjort, hvad der føltes rigtig. Det har også betydet, at jeg nogen gange er gået store omveje. Jeg kasserede på et tidspunkt 40 sider, da jeg forsøgte et nyt fortællegreb, der ikke virkede. Jeg var lidt spændt på at se, om det ville give mig et knæk. Det gjorde det ikke. Tværtimod nød jeg at skære det væk.

Jeg har i lige så høj nydt redigeringsarbejdet som skriveprocessen, og historien er skrevet om minimum 100 gange. Jeg har ikke længere styr på, hvor mange gange, men det er mange.

Da jeg endelig sendte romanen ind til Gyldendal, havde jeg en tåbelig forventning om, at jeg var tæt på færdig. Jeg tog fejl!

Jeg har brugt otte måneder i Gyldendals (og især Simon Pasternaks) hårde, men kærlige selskab, og jeg har skevet den om mange gang i løbet af de otte måneder. Det er altid en fornøjelse at diskutere historien med folk, der har holdninger til den, og Simon har helt sikkert haft en holdning til den.

  • Comments(0)//www.larshusum.dk/#post6