Lars Husum

Lars Husum

Om bloggen

Denne blog handler om mit forfatterskab. Jeg debuterede i 2008 med den mørke komedie 'Mit venskab med Jesus Kristus'. I oktober 2010 udkom min anden roman: 'Jeg er en hær', en samtidsroman, der handler om krigergenerationen. Begge er udgivet af Gyldendal.

Anmeldelser

Anmeldelser og omtalerPosted by Lars Husum Sat, November 22, 2008 10:09:27

Problemet med at være debutant er, at alt er første gang, inklusive det at blive anmeldt. Der er noget nervepirrende ved en så offentlig bedømmelse, men jeg er heldigvis blevet anmeldt rigtig flot.

Udpluk fra nogle af anmeldelserne:

Litteraturmagasinet Sentura: "En herlig roman til at blive rundtosset af. (...) En original og formfuldendt roman. (...) Sprudlende skrivestil. (...) Det er en fortælling om et jeg, der har været i sine følelsers vold, men på trods af sine fejl og mangler ejer potentialet til at blive et godt menneske. For et godt menneske er ikke et perfekt menneske, men et menneske, der erkender sine fejl og forsøger at gøre tingene godt igen og dette sker først og fremmest i samarbejdet med andre mennesker, hvilket denne roman så tydeligt viser."

http://www.sentura.dk/lars_husum_anmeldelse.html

Politiken: "Der er noget ganske sært ved, at grundplottet fra Fjodor Dostojevskijs store roman ’Forbrydelse og straf’ fra 1866 pludselig dukker op i ny skikkelse i debutanten Lars Husums ’Mit venskab med Jesus Kristus’. (...) En smuk beretning fortalt med humor og solidarisk varme. (...) Romanens styrke er handlingens drive og energi; dramaet er konstant højt, handlingen buldrer og raser derudad."

Ekstra Bladet: **** "En overrumplende debut der parrer beskidt realisme med fantastiske elementer."

Fyns Amts Avis: "En helt vidunderlig bog. (...) Det er en saftig og sanselig bog med masser af sex og vold, men også med en sødme og humor af den slags, der er ganske overvældende. I selskab med den bog både griner og græder man. Den er så original, at man tror det er løgn, og hovedpersonerne - især dem fra Tarm - kommer man så tæt på, at lysten til at opsøge dem bliver så påtrængende, at man i ramme alvor sidder og planlægger en tur til Tarm."

Jyllands Posten: **** "Der er masser af vold og ikke så lidt sex i Lars Husums charmerende debutroman." (...) "Så meget vold og så meget feelgood på de samme 300 sider - det er meget godt gået og gør bogen til et litterært sidestykke til en hjertevarm dansk komedie tilsat lidt bøllebank - og den vil gøre sig rigtig godt som sådan - vi lander i én lang, opbyggelig fest, hvor romantikken blomstrer vildt og inderligt, og ingen går ensomme eller ulykkelige hjem, heller ikke læseren."

Weekendavisen: "Mit venskab med Jesus Kristus er en absolut velskrevet, spændende og småeksperimenterende roman med et stærkt drive, der lever godt af vold, angst, tvivl og viljen til at blive et bedre menneske. (...)Tag endelig turen til Tarm og Lars Husums frafaldne udkantsmennesker."

DR2 - Deadline: Årets roman i 2008. "Den har alt, hvad en roman skal have."

Information: "Jeg er ikke i tvivl om, at bogen med sin umiddelbare appel vil få mange læsere og har gode chancer for at vinde årets debutantpris. Bogen er også - ret enestående for en debutant - allerede blevet købt til udgivelse i Frankrig, Sverige og Norge, før bogen er udkommet."

Dagbladenes bureau: "Underholdende og interessant, fordi den rejser de store eksistentielle spørgsmål om skyld, tilgivelse og uegennyttig kærlighed, men ikke mindst om det er muligt at have et udbytterigt forhold til noget, man ikke tror på. En meget lovende debut."

DR P4: "Sjov og tankevækkende. (...) Læser man de første sider er der stor sandsynlighed for, at man ikke lægger den fra sig, før den sidste side er læst."

Litteratursiden.dk: "Gribende og underholdende roman om en ung mands forfald og den efterfølgende lange vej til et bedre liv. (...) Fra mig skal der lyde en klar anbefaling af denne bog, og jeg glæder mig til den næste."

Kristeligt Dagblad: "Lars Husum er en formidabel fortæller. Tonen i bogen er præget af en naivitet og troskyldighed med en underliggende ironi, der minder om, hvad man finder hos Kim Fupz Åkeson og fra den lidt ældre litteratur, Hans Scherfig. Og handlingsmæssigt går det over stok og sten med en enorm lavine af slagsmål, druk og sex i løbet af de første 150 sider. (...) Lars Husum er en fortæller af guds nåde."

Højskolebladet: "Tjubang, den er fed."

Bogrummet.dk: "Medrivende bog. (...) Uovertruffen dialog. (...) Flot debut, Lars Husum! Glæder mig til at læse mere fra din hånd."

Østerbro Avis: Ugens bog. "Forfriskende. (...) Godt flow, hvor man fra starten rives med."

Romansiden.dk: "En imponerende debutroman."

Dagbladet Ringkøbing-Skjern: "En fantastisk god roman."

Lokalavisen Frederiksberg: "En rigtig vild og bizar roman. (...) En utrolig "utroværdig" historie, men Husum kan strikke en vanvittig historie om et "stakkels" voldeligt menneske, så man sluger hele balladen og mere til. Der er måske nogle løse ender, men sikke et fortælletalent!!!"

Samlerens Bogklub: ""Den mest vitale, herlige og heftige bog, der udkom i hele 2008." (...) "Vanvittig underholdende." (...) "Du græder, griner, lider og lever med nogle sprællevende mennesker i et vitalt kunstværk." (...) "Giver fingeren til al anæmisk forfatterskolefims." (...) "Et helt unikt, hamrende vitalt og ualmindeligt sprudlende stykke, ny dansk litteratur."


Altså generelt rigtig flotte anmeldelser men også lettere forvirrende anmeldelser. Det vil være umuligt at udregne hvordan bogen er ud fra anmeldelserne, da de stritter til højre og venstre. Enkelte har haft blik for det stilistiske i bogen, mens andre helt overser det, og har ignoreret det eksperimenterende og legende i den, fordi det ikke passer til deres anmeldelse. Både Gyldendal og jeg har nok været en smule frustreret over den danske modtagelse - flot som den er - fordi vi havde forventet en større klarhed i forhold til, hvad bogen kan og derved også en bedre formidling til de potentielle læser. Måske var vores forventninger præget af, at de udenlandske reaktioner nærmest har været uden fortilfælde, altså ifølge Gyldendal. Derfor får I også her det norske forlags reaktion på bogen:

"Jeg leste Lars Husums Mitt vennskab med Jesus Kristus før helgen og vil bare oppsummere i to ord: Heftig og begeistret!

Lars Husum skriver hipt, annerledes, han er en slags litterær David Lynch, med nestekjærlighet inkludert.

Lars Husum har ideologisk klare paralleller til norske forfattere som Johan Harstad, Tore Renberg og Karl Ove Knausgård, og språket hans ligger tett opptil Erlend Loes naivistiske, effektive og lekne fortellerstemme. På forunderlig og overraskende vis klarer han å speile karakterens rastløshet, maniske og febrile psyke i et språk som samtidig er presist, sparsommelig og nedtonet.

Kompleksiteten, de motstridende følelsene og bevegelsene hos personene som ofte befinner seg i flere virkeligheter, danner et sterkt fundament i romanen. Han skriver strukturert og velorganisert, men klarer allikevel å overraske med en dynamikk og uforutsigbarhet som ved første øyekast ikke lar seg oppdage. Lars Husum en skarp iakttaker av menneskers samspill og den verden vi forholder oss til – eller ikke forholder oss til.

Men fortellingen er altså fascinerende i sin vilje til ”det gode”, i sin forholdsvis djerve omgang med det fantastiske, det religiøse, i sin tro på mennesker og ganske særlig på gamle snakkesalige damers betydning for verdens tilstand. Og så er den forbilledlig komponert – nedturen gjennom del én er formidabel, et moderne utagerende kjellermenneske, dette, helt uutholdelig. Og oppturen etterpå er så usannsynlig og deilig at det trengs en Jesus for å sannsynliggjøre den, men så, ja, så virker det faktisk.

Mitt vennskap med Jesus Kristus er sær og voldsom, allmenn og kjærlig. En bok som leser seg selv, som lodder langt dypere enn ved første blikk, og som det er umulig å forholde seg likegyldig til. Bokas coolness, vold og religiøse element løfter den ut og opp i en sfære som viser en forfatter som er i full kontroll over sitt prosjekt. Og som har frekkheten til å gjøre det. Yes! (...)

Lars Husum har skrevet en mørk komedie, en farse (med fantastiske slapstickelementer) om en gruppe veldig ulike venner, og et drama om tro og frelse, skyld og forsoning.fingeren

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.